Za ohranitev zdravih jeter je priporočljivo uživanje zdrave in uravnotežene prehrane, čim manj mastne hrane, živalsko maščobo nadomestiti s kakovostnimi hladno stiskanimi rastlinskimi olji, uživati čim manj alkohola, še posebej žganih pijač, se odpovedati uživanju ocvrtih jedi in hitri prehrani in se dovolj gibati.
Jetra
Predstavljajo osrednji organ presnavljanja, so nekakšna »kemična tovarna«, ki opravlja nad petsto življenjsko pomembnih nalog. Jetra odraslega človeka tehtajo od 1 do 2,5 kg in ležijo v zgornjem desnem delu trebuha pod rebri, natančneje pod prepono, ki jih loči od desnega pljučnega krila. So organ, ki je izredno pomemben za življenje (brez jeter ni življenja), saj opravljajo veliko življenjsko pomembnih funkcij. Glavne funkcije so
- razgradnja zaužitih hranilnih snovi in njihova pretvorba v številne, za telo izredno pomembne sestavine,
- razstrupljanje škodljivih snovi (alkohol, zdravila, kemikalije, pretvarjanje škodljivega amonijaka v sečnino),
- skladiščenje vitaminov (A, D, B12, K),
- izdelava žolča,
- presnova različnih hormonov itd.
Jetra so organ, ki ni oživčen, kar pomeni, da ob težavah ali v primeru obolenja ne čutimo bolečine, zato moramo biti pozorni na znake, ki nas opozarjajo na to, da se z našimi jetri nekaj dogaja.
Ti znaki so najpogosteje
- pomanjkanje apetita in
- izguba telesne mase,
- utrujenost,
- napihnjenost in pritisk pod desnim rebrnim lokom,
- rumena koža in beločnica pri zlatenici,
- beli nohti in krvavitve iz nosu,
- srbeča koža,
- češnjevi angiomi ali razširjene žilice, ki se pojavljajo po trupu predvsem pri moških,
- bledo blato in temen urin.
Bolezni jeter in zdravljenje
Nekatera obolenja jeter so posledica dednih okvar in drugih dejavnikov, na katere nimamo vpliva, spet drugim težavam se lahko z malo previdnosti in ozaveščenosti izognemo. Jetra se namreč lahko okvarijo zaradi razločnih dejavnikov kot so:
- uživanje mastne hrane,
- nepravilna in prekomerna uporaba zdravil (na primer paracetamol),
- zaužitje strupenih snovi (zelena mušnica),
- vdihovanje strupenih hlapnih snovi,
- kajenje,
- prekomerno pitje alkohola.
Med bolezni jeter, ki jih lahko preprečimo, tako sodijo:
- zamaščenost jeter (steatoza),
- alkoholna jetrna bolezen,
- nekatere oblike ciroze jeter,
- tudi hepatitis zaradi okužbe z virusi.
Glavna učinkovina v plodu pegastega badlja je silimarin, ki je v vodi slabše topen. Zato so tablete ali kapsule, ki vsebujejo izvleček iz plodu, bolj učinkovite od čaja.
Za ohranitev zdravih jeter je priporočljivo uživanje zdrave in uravnotežene prehrane, čim manj mastne hrane, živalsko maščobo nadomestiti s kakovostnimi hladno stiskanimi rastlinskimi olji, uživati čim manj alkohola, še posebej žganih pijač, se odpovedati uživanju ocvrtih jedi in hitri prehrani in se dovolj gibati. Priporoča se tudi vnos dodatkov kot so vitamin E, omega 3 maščobne kisline in B vitamini (B- kompleks). Med zdravilnimi rastlinami, ki imajo ugoden vpliv na jetra, je najpomembnejši pegasti badelj (Silybum marianum), ki ima sposobnost obnavljanja jetrnih celic. Ugodno pa na jetra vplivajo tudi druge zdravilna rastline na primer artičoka, regrat, listi bolda, zeleni čaj, kurkuma, in druge.