Mene pa zanima če zdravilo Nolpaza 40 mg lahko povzroči suhe oči. Imela sem težave z želodcem in mi je zdravnik predpisal zdravilo Nolpaza. Jemala sem jih v začetku 40 mg zjutraj in zvečer 40 mg. Sedaj jemljem občasno zdravilo. Pa se mi je pojavila težava suhega očesa, občutek tujka v očesu, pekoče rdeče oči. Sedaj me pa zanima, če je možno to od zdravil. Nikoli nisem imela problemov z očmi, niti nimam dioptrije. Bila sem pri okulistu, ki pravi da imam oba očesa suha. Uporabljam umetne solze, ter gel Recugel, pa mi kaj dosti ne pomaga. Kaj mi svetujete? Hvala. ( nika, 1.9.2009 )
Zdravilo Nolpaza zavira delovanje protonske črpalke, ki skozi steno želodčne sluznice izloča želodčno kislino. Zdravilo tako za več dni prepreči izločanje solne kisline in ker ni kisline, prebavni encim pepsin ni aktiviran. S tem procesom je precej zmanjšano škodljivo delovanje želodčnega soka. Ker ni kisline, si želodčna sluznica lahko opomore in s tem se zmanjšajo razjede. Poleg tega to zdravilo preprečuje poškodbe sluznice želodca in dvanajstnika, ki jih povzročajo nesteroidna protivnetna zdravila ( Aspirin, Voltaren itd). kot vsa zdravila ima lahko tudi to zdravilo stranske učinke, ki se pojavijo med zdravljenjem. Občasno se lahko med zdravljenjem pojavi nejasen vid, občutek suhih oči, slabost, bruhanje, preobčutljivost na svetlobo itd. Mogoče je 40 mg Nolpaze preveč in če s tem samo vzdržujete primerno stanje v želodcu, lahko zdravilo zmanjšate na polovico. Poleg tega morate uživat dietno prehrano, razdeljeno na več manjših obrokov. Dieta zgleda približno takole: Nobenih težko prebavljivih žilavih mesnih ali grobih rastlinskih vlaken, trdo kuhanih jajc, svinjske pečenke, klobas, črnega kruha, sladkorja, svinjske masti, nobenih ostrih, začinjenih omak, nobenih alkoholnih pijač, kislega sadja, nič popra, kisa, gorčice, hrena, turška in ekspreso kava, med, sladoled . Dovoljene so testenine, riž, beli kruh, prepečenec, Albert keksi, mlečna kaša, riževa kaša, zelenjava in belo meso dušeno na olivnem olju, kuhana perutnina, postrvi, skuta, mehki siri, smetana, korenje, pretlačen nesladkan kompot, posneto mleko, pinjenec, ruski čaj. Želodčna dieta večkrat vključuje večstopenjski dietni režim, kar je odvisno od zdravstvenega stanja posameznika. Pri akutnih stanjih dajemo le čaje, sluzaste, mesne, kostne, blage zakuhane juhe, prepečenec in Albert kekse Nadaljujemo s prehodno dieto, zakuhane juhe, zelenjavne juhe, mehko mlado meso, lažje prebavljive škrobne, zelenjavne priloge, kuhane solate, kompoti in sadne kaše. Posneto ali razredčeno mleko se vključi , če se dobro prenaša. Postopoma pristanemo na trajni varovalni želodčni dieti. Osnova je zdrava uravnovešena prehrana s poudarkom na individualnem pristopu. Splošnega navodila ni, jejmo to, kar dobro prenašamo, kar nam ne dela težav in približajmo se čim bolj, zdravi, mešani prehrani upoštevajmo dobre, zdrave prehrambne navade: jejmo počasi, do 5 obrokov in več dnevno, saj se tako mehansko razbremeni želodec in cel prebavni trakt. Izogibajmo se dražeče hrane: presladke, preslane, pikantne, mrzle, vroče, premastnih jedi, jedi, ki so pripravljene v razbeljeni maščobi (ocvrte, pražene, preveč zapečene in s klasičnim prežganjem). Žgane pijače in nasploh preveč alkohola poškoduje sluznico prebavnega trakta, opustimo kajenje, ker upočasni potek zdravljenja. Glede suhe očesne sluznice pa je na razpolago cel niz zdravilnih pripomočkov, ki blažijo vaše težave. Svetoval je: Boris Jagodič mag.farm. iz Lekarne Gregorčičeva