Pozdravljeni! Vaši nasveti so kot suho zlato, toliko so vredni, zato najprej hvala vsem, ki se trudite in nam pomagate na takšen način. Moje vprašanje pa je sledeče; že dlje časa imam težave z želodčno kislino, vem da je tu zelo pomembna dijetna prehrana vendar mi manjka informacij kje naj najdem recepte za tovrstno prehranjevanje oz. vsaj nekaj več konkretnih napotkov za začetek odpravljanja nadležne kisline.Za odgovor že v naprej hvala. ( Suzana, 30.6.2009 )
Suzana! Najprej hvala za pohvale. Kar se tiče hrane, ki je primerna za ljudi, ki jim nastaja preveč želodčne kisline, pa takole: diet za prehranjevanje ni veliko, obstajajo pa smernice, ki govorijo o tem, kateri hrani se je dobro izogniti. V to kategorijo sodijo predvsem maščobe in sladkarije (še posebej čokolada), ki upočasnijo praznenje želodca, začinjena hrana, ki draži sluznico želodca, gazirane pijače, ki povečajo spahovanje, kava, pravi čaj in alkohol, ki prav tako dražijo želodčno sluznico. Izogibati se je potrebno predvsem agrumom (limona, pomaranča) in paradižniku. Tudi mleko večini bolnikov povzroča težave. V knjižnici si lahko izposodite knjige založbe DOMUS, ki je pred leti izdala različne diete za različne bolezni, vendar prav za želodčne težave (kakor je meni znano) ne. Veliko o zdravi prehrani piše tudi dr. Dražigost Pokoren. Priporočam več malih obrokov dnevno, za hrano si vzemite čas in vsak grižljaj dobro prežvečite, med jedjo in po jedi popijte dovolj tekočine - najboljša je navadna pitna voda. Zadnji obrok naj bo vsaj tri ure pred spanjem. Opozorila bi rada, da tudi kajenje povzroča nastajanje želodčne kisline. Pri odgovoru sem se osredotočila samo na prehrano, če pa imate še kakšno drugo vprašanje, Vam bomo s kolegi z veseljem odgovorili. V lekarni imamo zloženke in knjižice, ki so jih pripravili izdelovalci zdravil, v katerih so navedeni dejavniki tveganja za razvoj želodčne kisline, pa seveda tudi najosnovnejši ukrepi za odpravo težav, vključno z zdravili. Svetovala je: Dragica Černigoj-Kropf, mag. farm. iz Lekarne Slovenske Konjice