Spoštovani, prib. 14 dni uživam beluševe kapsule, 3x na dan (hafesan). Že dva dni opažam, da izločam blato zelo temne barve - črno zeleno. Ali je črno blato povezano z uživanjem teh kapsul, ali je morda razlog kaj drugega? Hvala za odgovor. ( Ela, 24.6.2009 )
Te kapsule vsebujejo posušene zelene beluše in vsebina lahko tudi pobarva blato. Najbolj natančno pa lahko spremembo barve ugotovite tako, da nekaj dni ne uživate teh kapsul. Če se barva blata kljub temu ne spremeni, in je še vedno temne barve, se o tem pogovorite s svojim zdravnikom. Vsako pozno pomlad nas razveselijo sveži beluši. Zato jih je zelo zdravo uživat v naravni obliki in ne kot tablete ali kapsule. Poleg mladih vršičkov ki so kulinarična specialiteta, nabiramo zelene poganjke, preden rastlina zacveti. Posušimo v senci na prepihu, razrežemo na koščke in spravimo. Beluši vsebujejo celo bogastvo provitamina A, naravni B kompleks, veliko folne ali listne kisline, veliko rudninskih soli, zlasti kalija in cinka, vitamin C, vlaknine, eterično olje itd. Vse to deluje kompleksno in koristi za boljše delovanje sluznic, za dober vid in za varovanje vseh telesnih celic, zlasti za celotno presnovo, za mehko kožo, za oči, lepe lase. Pomanjkanje folne kisline povzroča utrujenost, živčni nemir, obupanost, zgodaj osivele lase. Kalij žene na vodo, cink pa je nepogrešljiva sestavina mnogih encimov, krepi vezivna tkiva in žile ter pospeši delovanje možganov. Velika količina vitamina C spodbuja delovanje imunega sistema, poleg tega pa je vitamin C najpomembnejši naravni antihistaminik. Zavira izločanje histamina, ki je odgovoren za vnetja in otekanje. Beluševe vršičke uporabljamo za čaj in sicer vzamemo žlico posušene droge in jo prelijemo s pol lita mrzle vode, segrejemo do vrenja in odstavimo. Pokrijemo in pustimo, da se čaj popolnoma ohladi. Nato precedimo in pijemo večkrat na dan po pol litra pri ledvičnih težavah, ledvičnem pesku in kamnih, pri vnetju ledvičnih čašic, pri putiki in drugih presnovnih težavah. Ljudsko zdravilstvo priporoča mešanico posušenih belušev in posušenih peteršiljevih korenin ter zlate rozge in gloga za čaj, s katerim si lahko pomagamo pri povišanju krvnega pritiska, pri venskem zastoju v nogah, zateklih nogah, pri hujšanju in pri kroničnem vnetju ledvic. V belušu so žveplove spojine, ki omogočajo razstrupljevanje telesa pri hujšanju. Pri tem se sproščajo strupene snovi, ki so se nabrale v maščobi, in prav te spojine omogočajo, da se strupene snovi vežejo nanje in se v neškodljivi obliki izločajo skozi ledvici. Tako se izločajo tudi nekatere težke kovine. Tudi beluši kot zelenjava čistijo kri, ženejo na vodo in urejajo prebavo. Imajo veliko neprebavljivih vlaknin, ki nabrekajo v črevesju in olajšajo prebavo. Zato so mladi poganjki odlična prehrana za ledvične bolnike in tiste, ki se zdravijo po kakšni hudi bolezni. Ker vsebujejo zelo malo škroba, so primerni tudi za diabetike. Poleg tega so poživilo za celotno telo in je zato redno uživanje belušev zelo pomembno za starejše ljudi. Svetoval je: Boris Jagodič mag.farm. iz Lekarne Gregorčičeva