Spoštovani! Zanima me, ali je čaj iz lanenih semen priporočljiv kot dodatno sredstvo pri zdravljenju ezofagitisa in kroničnega vnetja želodčne sluznice (ob seveda ustreznem zdravljenju s protonskimi zaviralci črpalke)? Lep pozdrav. ( Al, 23.10.2008 )
Laneno seme se uporablja kot blago odvajalno sredstvo. Za zašito požiralnika lahko uporabljate naslednje zdravilne rastline: Sladki koren Vsebujeflavonski heterozid likviritozid, glicirizin, saponine, razne kisline, (glicirizinska ),flavonoide, polisaharide, itd. Vse te snovi delujejo kompleksno proti bacilom, bakterijam, virusom in glivicam. Poleg tega deluje še proti vnetju in krčem v trebuhu pri vnetju želodčne sluznice in želodčnih razjedah.Za čaj vzamemo eno kavno žličko drobno zrezane korenine in prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo, da se čaj nekoliko ohladi. Lahko pa koreninice prelijemo s skodelico mrzle vode, pustimo, da se nekaj časa namakajo in nato na hitro segrejemo do vrenja. Odstavimo, precedimoin pijemo dva do tri krat po eno skodelico tega čaja. Čaje s sladkim korenom lahko pijemo največ štiri do šest tednov, nato pa pitje prekinemo za nekaj časa. Če pa ta čaj pijemo predolgo in premočnega, pride do neželenih stranskih učinkov zaradidelovanja na nadledvično žlezo, Krompir Zelo zanimiva je uporaba svežega krompirjevega soka. Ta presni krompirjev sok je odlično zdravilo pri vnetju želodčne sluznice. S svojimi lužnatimi sestavinami veže želodčno kislino in celi razjede na želodcu in v dvanajstniku. Pri ulkusni bolezni pijemo krompirjev sok razredčen s kamiličnim čajem zjutraj na tešče. V večjih kolíčinah pa veže nase tudi sečno kislino in to danes uspešno uporabljamo pri raznih shujševalníh díetah, ko moramo razstrupiti naše telo, pa tudi pri revmatičnih boleznih ter pri putiki. Na dan lahka popijemo do 3 d1 svežega krompirjevega soka, tako da količino razdelimo na 4 do 5 obrokov. Ta kura lahka traja 4 do 5 tednov ter ob primerni dieti koristi tudi tistim, ki imajo težave z jetri, žolčnimi kamni, povišanem holesterolu in maščobi v krvi itd. Če ga ne moremo zaužiti čistega, ga lahko razredčimo s toplo vodo, ali s čajem ali z juho. Pomembno je to, da ga pijemo vsak dan. Kamilice Kamilice vsi dobro poznamo. Vsebujeeterično olje, flavonoide. sesekviterpenlaktone, sluzi, polisaharide, kumarinske spojine, holin, karoine, organske kisline itd. Vse te snovi delujejo kompleksno in sicer zavirajo in preprečujejo vnetja, pomirjajo krče in odpravljajo živčno napetost, celijo rane in spodbujajo imuni sistem k boljšemu delovanju. Kamilični čajpomagapri živčni razdraženosti, pri krčih, bolečinah in vnetjih v želodcu, črevesju in rodilih. Ker polisaharidi spodbujajo naš imuni sistem, čaj pomaga pri prehladnih in gripoznih boleznih, raznih vnetjih notranjih organov. Prav tako pomirja bolečine v ledvicah in sečnem mehurju, pri vnetih jetrih in vranici ter trebušni slinavki. Pri razjedah v želodcu in na dvanajstniku pa moramo piti kamiličen čaj večkrat na dan po požirkih. Pri vnetemu želodcu si lahko pomagamo s čistim kamiličnim čajem. Popijemo četrt litra čaja in ležimo na trebuhu. Čez 10 minut se obrnemo na en bok, nato na hrbet in končno na drugi bok. S tem dosežemo da kamilični čaj oblije ves želodec. Kolmež Kolmeževe korenine uporabljamo pri želodčnih težavah, pri katarju, pri bolečinah in krčih v želodcu in črevesju. Zato se čaj iz kolmeževih korenin uporablja pri bolnikih, ki imajo težave z jetri, s ponižanim želodcem, s kroničnim vnetjem tankega črevesja,s trebušno slinavko. Če imamo želodčne težave zaradi preobilice želodčne kisline, ki povzroča vnetje, razjede in s tem tudi krče in bolečine,pa čaj pijemo po požirkih pred vsako jedjo. Če pa ta čaj pijemo po jedi, spodbuja delovanje želodca in črevesja, spodbuja prebavo in odganja neprijetne pline. Iz kolmeževih korenin pripravljamo čaj tako, da eno veliko žlico droge prelijemo s pol litra mrzle vode, pustimo da se namaka eno uro in nato segrejemo do vrenja, odstavimo, pokrijemo in pustimo, da se čaj popolnoma ohladi. Nato precedimo in čaj pijemo zjutraj in zvečer po eno skodelico. Ingver Rastlina raste v jugovzhodni Aziji, v Indiji in na Kitajskem. kjer jo na veliko gojijo zaradi korenik, iz kateríh pridobivajo prijetno dišečo začimbo - ingver.Korenikavsebuje eterično olje, pekoče nehlapno olje ostrega okusa gingerol, seskviterpene zingizeren in gingeron , smole, sluzi,škrob razne organske kisline, rudninske soli itd.: Vse te zdravilne snovi spodbujajo izločanje sline, žolča, sokov trebušne slinavke in povečujejo gibkost črevesnih mišic. Pomagajo pri neješčnosti, slabi prebavi in napenjanju. Koristna je tudi posušena ingverjeva korenika, zdrobljena v prah. Uživanje igverjevega praška blaži vneto želodčno sluznico in pripomore tudi pri celjenju želodčnih razjed, spodbuja delovanje jeter, izločanje žolča Če žvečimo svežo koreniko, ízkoristimo njen razkužilni učinek pri različnih bolečih vnetjih v ustni votlini, pri majavosti zob in tudi zmanjšuje bolečino. Potrošnik ali cikorija Zaradi grenkih snovi navadni potrošnik spodbuja delovanje prebavnih žlez, veča tek, spodbuja prebavo in izločanje žolča in seča. Zato njeno uporabo priporoča ljudsko zdravilstvo pri jetrnih boleznih in boleznih vranice. spodbuja izločanje žolča ,čisti kri in s tem tudi razstruplja. Poleg tega pa ta čaj lajša težave pri katarju prebavil, zlasti želodca in črevesja, pri driski, slabi prebavi itd. Slezove korenine Pri vnetemu požiralniku si lahko pripravite hladen čaj iz slezovih korenin in sicer tako, da eno zvrhano žlico korenin prelijete s pol litra mrzle vode in namakate čez noč (8 do 12 ur). Nato precedite in sluzasto tekočino, ki pri tem nastane, pijete večkrat na dan po požirkih. Pri hudih težavah pa uporabljajte rižev sluz. Izogibati se morate sladkim jedem, turški kavi, kislim jedem oziroma vsem , ki vam škodijo. Jejte po majhnih obrokih večkrat na dan, tako da ne obremenjujete preveč želodca. Lep pozdrav. Svetoval je: Boris Jagodič mag.farm. iz Lekarne Gregorčičeva