Star sem 43 let in dolga leta sem vsakodnevno užival precej alkohola, sedaj pa sem zaradi družine prenehal. Alkohola ne uživam že približno 3 tedne. Po njem ne čutim nobene potrebe ali odvisnosti. Problem pa je v tem, ker se mi pojavljajo bolečine na desni strani, pod prvim rebrom. Bolečina je pikajoča. Občasno se preseli tudi na levo stran, a le za kratek čas. Urin je zelo temne barve in v njem se pojavlja kri. Kaj mi svetujete? Žal k zdravniku ne morem, ker nimam urejenega osnovnega zdravstvenega zavarovanja. ( Marko, 12.7.2010 )
Celice jeter – hepatociti – imajo različne vloge pri teh procesih, saj z encimi, ki se nahajajo v njihovi notranjosti, uravnavajo te procese. V jetrih imajo pomembno nalogo tudi celice, ki so jih raziskovalci v preteklosti poimenovali Kupfferjeve celice, saj s požiranjem (fagocitozo) odstranjujejo bakterije in strupe, ki jih v organ zlasti iz predela črevesja prinaša kri. Na delovanje jeter vplivajo različni dejavniki in povzročajo okvare, ki so lahko prehodne ali vodijo v kronično jetrno bolezen. V Sloveniji sodijo prehrambne navade in še zlasti prekomerno uživanje alkohola med najpogostejše dejavnike akutne in kronične jetrne okvare. Posledica dolgotrajnega prekomernega uživanja alkohola se v jetrih izrazi z: zamaščenostjo jeter (steatozo), alkoholnim hepatitisom (vnetjem jeter) ali z jetrno cirozo. Zamaščenost prizadene od 80 do 90 odstotkov pivcev, alkoholno vnetje jeter naj bi prizadelo do 30 odstotkov pivcev, pri 10 odstotkih pa se razvije ciroza, ki označuje nepovratno jetrno okvaro. Med trajanjem uživanja alkohola, popito količino in stopnjo jetrne okvare obstaja vzročna povezanost, saj ima alkohol neposredni toksični učinek na hepatocite in na druga tkiva. Na nastanek ter razvoj jetrne bolezni vpliva tudi spol, saj so ženske bolj izpostavljene okvari, dedni dejavniki in okoliščine, kot so prehranjenost ter imunološke in presnovne značilnosti. Zavedati se moramo, da sta alkoholna zamaščenost jeter in tudi zaplet, ki se redkeje razvije, alkoholni hepatitis, ob dosledni vzdržnosti od alkohola stanje, ki se lahko popravi. Seveda mora pri tem zdravljenju sodelovati zlasti bolnik, ki si postavi nujno prehrambno omejitev ter jo dosledno spoštuje. V nasprotnem primeru jetrna okvara napreduje in razvije se nepovratno stanje, ciroza. Zato vam priporočam, da kjub neurejenem osnovnem zdravstvu obiščete zdravnika. Lahko pa namesto alkohola pijete čaj iz pegastega bodlja. Njegove zdravilne snovi delujejo zdravilno na jetrne celice ter jih obnavljajo. To izkoriščamo pri različnih jetrnih boleznih, ki so posledica okužbe z virusi, zastrupitve z alkoholom in drugimi strupenimi snovmi, kot so npr.: strupene gobe in zaradi nepravilne in nezadostne prehrane. Glavni učinek nosi silimarin, ki spodbuja obnavljanje jetrnih celic in varuje jetra pred okvarami, ki jih povzročajo nekateri strupi. Poleg tega povečuje aktivnost jetrnih encimov. Vse te lastnosti so spodbudile različne raziskave, ki so potrdile, da deluje silimarin zdravilno na jetrno cirozo in druge jetrne okvare, ki jih povzročajo razna organska topila, kronični alkoholizem, operacije žolčnika, mamila, zelena mušnica itd. Iz bodljevih plodov si lahko pripravimo čaj tako, da vzamemo eno čajno žličko plodov in jih prelijemo s skodelico mrzle vode. Počasi segrejemo, da postane tekočina vroča, a še ne zavre. Odstavimo, pokrijemo in pustimo stati toliko časa, da se ohladi. Nato precedimo in čaj pijemo po požirkih na tešče, pol ure pred kosilom in zvečer pred spanjem. Da izboljšamo okus, lahko dodamo ognjič, poprovo meto in brezovo listje. Ta čaj priporoča ljudsko zdravilstvo za zdravljenje zamaščenih jeter, zlatenice, ciroze jeter, želodčnih težav in za dvig nizkega krvnega pritiska. Pospešuje izločanje seča. Svetoval je: Boris Jagodič, mag. farm. iz Lekarne Gregorčičeva