ZDRAVO, ZANIMA ME ALI KAVA BREZ KOFEINA TUDI POVZROČA PREKOM.IZLOČANJE ŽELODČNE KISLINE? LEPO POZDRAVLJENI, ( ROMANA, 10.5.2010 )
Dieta pri prekomerno izločanjem želodčne kisline vsebuje nekatera prepovedana živila: Nobenih težko prebavljivih žilavih mesnih ali grobih rastlinskih vlaken, trdokuhanih jajc, svinjske pečenke, klobas, črnega kruha, sladkorja, svinjske masti, nobenih ostrih, začinjenih omak, nobenih alkoholnih pijač, kislega sadja, nič popra, kisa, gorčice, hrena, turške in ekspreso kave, medu, sladoleda. Sladkor spodbuja izločanje želodčne kisline, zato se ga izogibajte. Dovoljene so testenine, riž, beli kruh, prepečenec, albert keksi, mlečna kaša, riževa kaša, zelenjava in belo meso dušeno na olivnem olju, kuhana perutnina, postrvi, skuta, mehki siri, smetana, korenje, pretlačen nesladkan kompot, posneto mleko, pinjenec, ruski čaj. Bolnik naj hrano dobro prežveči in naj je zelo počasi. Hranimo ga že zelo zgodaj zjutraj in pozno zvečer. Tako preprečujemo močno izločevanje želodčnega soka, ki je pri ulkusni bolezni v nočnih urah najmočnejše. Osnova za izboljšanje stanja je zdrava uravnovešena prehrana s poudarkom na individualnem pristopu. Splošnega navodila ni, jejmo to, kar dobro prenašamo, kar nam ne dela težav in približajmo se čimbolj, zdravi, mešani prehrani. Za konec pa tole:upoštevajmo dobre, zdrave prehrambene navade jejmo počasi, do 5 obrokov in več dnevno, saj se tako mehansko razbremeni želodec in cel prebavni trakt. Vedimo, da je pravilno uživanje hrane pol prebave. izogibajmo se dražeče hrane: presladke, preslane, pikantne, mrzle, vroče, premastnih jedi, jedi, ki so pripravljene v razbeljeni maščobi (ocvrte, pražene, preveč zapečene in s klasičnim prežganjem). žgane pijače in nasploh preveč alkohola okvarja sluznico prebavnega trakta opustimo kajenje, ker upočasni potek zdravljenja Svetoval je: Boris Jagodič mag.farm. iz Lekarne Gregorčičeva