Že nekaj tednov imam težave s prebavo, saj grem na blato tudi do 7,8 krat na dan. Zjutraj je še dokaj trdo, potem pa vsakič redkejše. Zdravnica sumi na vnetje črevesja. Dala mi je zdravila in priporočila, naj ne uživam svežega sadja in zelenjave, temveč vse raje kuhano. Zanima me, kakšna dieta obstaja še za to diagnozo in koliko časa traja zdravljenje. Hvala za odgovor in lep pozdrav, Irena ( Irena, 21.8.2008 )
Pozdravljena ga.Irena! Pri vnetnih črevesnih obolenjih velja pravilo, da lahko jeste tisto, kar vaše telo dobro prenaša. Da bi ugotovili, katera hrana vam ne dela težav, priporočam vodenje tim. »Dnevnik-a prehrane«, v katerega si zapišete, kaj in kdaj pijete in jeste (tudi ali je hrana sveža, kuhana, pražena) ter po kolikšnem času se pojavijo morebitne težave. Zapišite si, kakšno blato odvajate (mehko, redko, tekoče), ali imate bolečine v trebuhu, vas morebiti napenja. Tako boste najhitreje ugotovili, katere hrane in pijače ne prenašate. Potem se tega nekaj časa izogibajte, po nekaj tednih pa zopet poizkusite s problematičnim živilom. Če se težave ponovijo, je to znak, da to hrano oz. pijačo črtate s svojega jedilnika. Živila, ki jih bolniki z vnetim črevesjem ne prenašajo najbolje, so: stročnice, surova zelenjava, sveže sadje predvsem citrusi in njihovi sokovi, kislo zelje, čebula, mastna in kisla hrana, mleko (če gre za laktozno intoleranco). Težko je določiti prehranska navodila za vse, saj se vsak bolnik odziva drugače. Prej omenjeni dnevniški zapis vseh zaužitih živil je zato najboljši pokazatelj (ne)prenašanja hrane oz. pijače. Ob rednem uživanju predpisanih zdravil in ustrezni prehrani vam svetujem še vsakodnevno uživanje tablet ali kapsul s probiotičnimi kulturami. Najprimernejšo obliko prehranskega dopolnila vam bo pomagal izbrati lekarniški farmacevt v eni izmed naših enot. Svetovala je: Andreja Hohler, mag.farm., spec. iz Lekarne Slovenske Konjice